Programare telefonica sau in cabinet

Implant dentar

Implanturi dentare Clinica Andra Smile BuzauAtunci când ne-am pierdut dantura din cauza deteriorării severe a dinţilor, în urma unei traume, a unor afecţiuni ale gingiei sau chiar intervenţii nereuşite de canal, pacienţii se afla deseori în faţa unei alegeri dificile: ce să ai implantul dentar sau metoda clasică de punte dentara.

De cele mai multe ori elementul decisiv este preţul, fără să se înţeleagă însă că la o detaliere a acestuia diferenţa dintre cele două lucruri poate ajunge la 300 euro si cu avantaje net superioare catre implant. În ţările dezvoltate implanturile dentare sunt folosite de peste 30 de ani şi utilizarea acestora nu mai ridică niciun semn de întrebare în rândul medicilor stomatologi şi nici a pacienţilor.

Pe lângă aspectul estetic (obrajii şi buzele par căzute), înlocuirea dinţilor lipsa va reda pacienţilor capacitatea de a mesteca, a vorbi normal, a zâmbi şi a avea o estetică armonioasă. În plus, dacă se neglijează spaţiul rămas liber, este foarte posibil ca ceilalţi dinţi să se deplaseze pentru a ocupa locul gol, ceea ce va cauza o muşcătură viciată care va duce la probleme ale articulaţiei temporomandibulare. În plus pacienţii pot fi mult mai susceptibili la afecţiuni ale gingiilor şi cariilor, apariţia pungilor parodontale, resorbţiilor osoase, mobilizarea şi pierderea altor dinţi (un dinte extras şi neînlocuit atrage după sine pierderea altora). Vor apărea şi dificultăţi în realizarea igienei bucale prin acumularea de resturi alimentare an spaţiile create.

Diferenţa dintre implant şi puntea dentară.

Implant dentar la Cabinetul Stomatologic Andra Smile BuzauImplanturile dentare sunt nişte şuruburi din titan sau zirconiu care sunt inserate în cadrul unei intervenţii chirurgicale complexe, dar uşoară pentru un medic experimentat, care durează 30-45 de minute. Fiind realizată sub anestezie locală, pacientul nu suferă niciun fel de durere, această procedură fiind mult mai puţin traumatizantă decât o extracţie. După intervenţie se administrează antibiotice şi antialgice şi astfel durerea este ţinută în control. Implantul este o piesă dentară din titan, de forma unui şurub, care este introdusă în os. După extragerea unui dinte, osul rămâne gol şi, treptat, se resoarbe. Implantul se va fixa în locul acestui dinte extras şi el înlocuieşte de fapt rădăcina unui dinte.

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni. În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar/ mandibular şi durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul. Apoi se face o extensie care prelungeşte implantul deasupra gingiei, iar după vindecarea gingiilor se ia amprentă şi se realizează reconstrucţia folosind o coroană.

Puntea dentară consta într-un pod care se sprijină pe dintii vecini, aceasta fiind o lucrare care se poate realiza de către orice medic stomatolog care are o experienţă minimă. Pentru realizarea acestei lucrări dintâi pe care este susţinut podul trebuie pregătiţi, piliţişişlefuiţişi apoi îmbrăcaţi. De cele mai multe ori această procedură este însoţităşi de îndepărtarea nervului celor doi dinţi care sprijină puntea.

„Cei mai mulţi pacienţi se tem fie că implantul ar putea fi respins de organism, dar pe de altă parte nici nu vor să-şi strice doi dinţisănătoşi pentru o lucrare. Un medic care nu este specializat în implantologie va fi rezervat în ceea ce priveşte implantul, deşi este o lucrare extrem de simplă care dacă este realizată cum trebuie este mai puţin dureroasă şi mai eficientă decât puntea. Desigur că recomandarea de tratament se stabileşte doar în urma unui consult amănunţit asupra stării generale de sănătate, gradului de igiena orală, obiceiurilor vicioase, stării de ţesut osos, gradului de implantare şi valorii parodontale a dinţilor stâlpi. De obicei însă preţul este elementul decisiv, însă după discuţii detaliate pacienţiiînţeleg că diferenţa de preţ este de aproximativ 300 euro între o lucrare şi alta, iar în cazul implantului se poate plăti eşalonat, întrucât şi implantul se face în mai mulţipaşi , in 4-6 luni de obicei ”, explica dr. Andra Custura, proprietar – medic stomatolog implantolog – în cadrul cabinetului AndraSmile in Buzau.


Avantajele şi dezavantajele implantului dentar.

Avantajul principal al implantului dentar este că păstrează integritatea dinţilor vecini, iar înlocuirea dintelui lipsa se va realiza cu o singură coroana şi nu prin trei coroane că în cazul punţilor, de unde reiese o reducere a preţului. Estetică este şi ea mult îmbunătăţită, deoarece coroana de pe implant se diferenţiază mult mai greu de un dinte natural. Această intervenţie se poate realiza la orice vârstă dacă sunt îndeplinite câteva criterii şi anume o stare generală bună de sănătate, o igienă orală eficientă şi lipsa obiceiurilor vicioase cum sunt fumatul şi alcool.

Singurele dezavantaje ale implantului ţin mai mult de factorul psihologic, pacienţii accepta mai greu o intervenţie chirurgicală şi de preţul acestuia, care deşi este puţin mai mare datorită materialelor moderne, el poate fi eşalonat, deoarece realizarea lucrării finale durează aproximativ 4-6 luni. De asemenea implantul necesita şi o igienă riguroasă în lipsa sa existând riscul de pierdere a implantului.

Fumătorii care depăşesc zece ţigări pe zi, persoanele cu o igienă dentară extrem de deficitara şi diabeticii care nu îşiţin sub control glicemia sunt singurele categorii faţă de care medicii au rezerve atunci când vine vorba despre alegerea implantului dentar pentru a înlocui un dinte.

„Dacă preţul unui implant dentar este principalul factor din cauza căruia pacienţii renunţa la această soluţie, ar trebui să ştie că în funcţie de materialul utilizat costul implantului se schimbă – aşa că dacă aleg implanturi cu 300 euro să ştie clar că e posibil să aibă probleme la scurt timp. Sunt multe firme producătoare de implanturi, preţul diferă de la una la alta, aşa că recomandarea mea ar fi să se documenteze înainte de a alege, pentru că astfel vor înţelege de unde provine diferenţa de preţ. Necesitatea unor intervenţii precum adiţia osoasă creşte costul de asemenea. Tipul de anestezie utilizată, laboratorul de tehnică dentară, imagistica pentru amprenta gingiilor, condiţia fizică a pacientului (dacă trebuie făcute tratamente preliminare dar şiexperienţa medicului, toate acestea contribuie la creştereapreţului”, explica dr. Andra Custura.


Avantajele şi dezavantajele punţii clasice

Indicaţia majoră de restaurare protetică prin punte este situaţia în care dintii vecini sunt deja afectaţi de carii într-un procent destul de mare fiind necesară devitalizarea lor sau acoperirea cu o coroană, pentru a nu mai supune pacientul la încă o intervenţie chirurgicală. Un dinte devital (cu nervul scos) este casant prin lipsa vascularizaţieişi se poate sparte foarte uşor.

Principalul dezavantaj al punţii este că se sacrifica dintii stâlpi sănătoşi prin şlefuire, aceştia se devitalizează, existând riscul apariţiei unor complicaţii pulpare, oricât de corectă ar fi obturaţia de canal. De asemenea pot apărea şi complicaţii parodontale şiresorbţii osoase în lipsa unei igienizări corecte şi riguroase.

„Singurul avantaj al punţii este că restaurarea estetică şifuncţională se realizează într-un timp destul de scurt şi se accepta mai uşor din punct de vedere psihologic. Dacă luăm însă în calcul faptul că în cost trebuie inclus şi tratamentul celorlalţidinţi vecini, cele 2 coroniţe suplimentare, costul acestei lucrări poate ajunge undeva la 600 euro, faţă de un implant care ajunge la 900 euro, dar care poate fi plătit în două părţi exact aşa cum se vor face şi manoperele medicale, faţă de punte unde suma trebuie achitata în maxim o lună şi jumătate de când se începe lucrarea. De aceea le recomandăm pacienţilor să se gândească bine înainte de a alege. Să vină să-şi pună implantul dentar, care poate ţine până la 15-20 ani şi în cele 4 luni de integrare osoasă să strângă cealaltă parte de bani. Ce credeţi, este o variantă bună şi pentru dumneavoastră?”, adăugă dr. Andra Custura.


Costul unui implant
porneste de la 390 euro la care se adăugă bontul protetic în valoare de 100 euro şi coroana metaloceramica de pe implant de 240 euro, ajungând astfel la un cost total de 730 euro. În cazul unei lucrări clasice se plătesc cele 3 coroane metaloceramice, care ajung la 380 euro, devitalizarea celor doi dinţi vecini care însumează 200 euro şi reconstituirea dinţilor şi consolidarea cu pivoţi de fibră de sticlă care este obligatorie pentru dinţii devitalizaţi, adică încă 110 euro. Astfel ajungem la un cost total de aproape 700 euro, fără să fi luat în calcul că pot apărea şi costuri de genul pansamentelor în cazul în care devitalizarea dintelui nu a mers perfect şi asta aduce după sine costuri suplimentare.

Initial , implantul dentar a fost inventat pentru edentaţie totală, mai exact pentru cei care nu mai au niciun dinte pe maxilar, pentru a nu fi nevoiţi să treacă direct la placă. Ulterior, specialiştiişi-au dat seama că pot folosi aceste implanturi şi pentru pacienţii care şi-au pierdut doar 1, 2 dinţi sau mai mulţi.

„Pentru realizarea unui implant este nevoie de os, pentru aceasta se fac computere tomograf pe zona vizată pentru implant, iar, în funcţie de osul pe care pacientul îl are, se alege tipul de implant şi planul de tratament. În cazul în care nu există os necesar fixării implantului, se necesită adiţia osoasă, se poate pune os, se măreşte masa osoasă”, a afirmat dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Stomatologic Andra Smile.


De la implant la lucrare…

Dacă există stabilitate primară, adică implantul stă bine în os, se poate pune o lucrare provizorie, care se face din materiale mai moi, e mai uşoară, ceea ce poartă numele de protezare imediată. Această soluţie provizorie are, în special, un rol estetic, până la realizarea lucrării finale.

„Aceste lucrări provizorii se fac înşurubate sau cimentate, noi recomandăm prima variantă atât pentru lucarile provizorii, cât şi pentru cele definitive, iar pacientul nu are voie să şi le dea jos singur. Metoda de fixare prin înşurubare are o stabilitate mult mai bună pe implanturi şi permite medicului să facă o igienizare profesională mult mai bună atunci când pacientul revine la clinică. La cea cimentata există riscul să se decimenteze sau să se desprindă parţial de pe implanturi, ceea ce poate duce şi la pierderea lucrării”, a spus specialistul.


În ce consta procedura ? Etapele implantului dentar

În primul rând, dacă mai este un rest de dinte, se face extracţia acestuia şi se poate insera sau nu implantul dentar în aceeaşişedinţă, în funcţie de calitatea osului pe care îl are pacientul.
Dacă pacientul a pierdut mai demult dinții şi acolo este un spaţiu gol, se realizează o incizie la nivelul gingiei, se dă la o parte gingia şi, practic, în osul pacientului se forează cu freze speciale pentru a fi înşurubat implantul acoperit bine de os apoi se suturează gingia.

În prima etapă, medicul plasează pe cale chirurgicală implantul la nivelul maxilarului, cu partea superioară a acestuia uşor peste partea de sus a osului. Se acoperă implantul cu un şurubşi urmează că gingia să-l acopere. Acesta va rămâne acoperit timp de aproximativ trei până la şase luni, un proces numit osteointegrare.

În a doua etapă, implantul este descoperit de medicul stomatolog care va pune bontul de vindecare pentru că ţesutul gingival să se vindece în jurul acestuia. Acest bont de vindecare se va lăsa între 7 şi 10 zile pentru vindecarea gingiei.

În a treia etapă şi ultima, medicul dentist ia amprenta în urma căreia se va face o coroană şi un bont pe care se va prinde coroana, care vor avea dimensiune, formă, culoare care să se potrivească cu dinţii naturali. Odată finalizată, coroana este ataşată implantului prin înşurubare.

Plasarea implantului dentar în maxilar este o procedură care se face cu anestezie locală. După aceea, este posibil să apară unele umflături şi o mică durere, dar medicamentele împotriva durerii prescrise de specialist pot ajuta în cazul disconfortului care este temporar. În timpul procesului de vindecare, este nevoie de o dietă alcătuită din alimente moi şi supe călduţe.

„La fel ca şi alte tratamente stomatologice, implantul dentar implică un anumit timp de vindecare şi de finalizare a procedurii. Pacienţii trebuie să respecte aceşti timpi şiindicaţiile clare oferite de specialist pentru a avea rezultate bune la final. În caz contrat, există soluţii de refacere şi corectare a tratamentului, însă, vor aduce costuri suplimentare, mai mult timp de aşteptareşi mai multe proceduri şişedinţe de tratament necesare pentru a repara ceea ce s-a stricat pentru că nu s-au respectat aceste recomandări”, a explicat dr. Andra Custură.


Ai dinți lipsă

Fie că ai unul sau mai mulți, dinții lipsă sunt adesea o sursă de jenă și de probleme dentare. S-ar putea să nu te simți deloc confortabil atunci când zâmbești, când vorbești în public sau chiar când mănânci, pentru că nu vrei ca cineva să vadă golurile din gura ta. Implanturile dentare umple aceste goluri din gură și oferă un aspect natural, astfel încât nimeni nu își va da seama că îți lipsesc dinți.

Te-ai săturat de protezele dentare

Protezele dentare reprezintă o grijă în plus, mai ales atunci când ieși în societate, pentru că de fiecare dată îți este teamă că vor cădea din gură când vorbești și mănânci foarte greu cu ele. Implanturile dentare sunt fixate, nu trebuie să te îngrijorezi că se pot desprinde, deoarece se comportă ca dinții naturali.

La început, protezele ar putea părea o opțiune accesibilă. Din păcate, ele trebuie înlocuite periodic. În plus, trebuie să fie curățate în moduri speciale și trebuie să utilizezi cremă adezivă specială pentru a le fixa în gură. Acest lucru poate fi un obstacol major. Implanturile dentare sunt tratate ca dinții naturali – fără creme speciale și durează aproximativ 20 de ani.

Ai dinți sparți dau deteriorați

Atunci când un pacient are probleme cu dinții, un bun dentist urmărește să salveze cât mai mult din dintele natural. Uneori, în special în cazul dinților grav crăpați sau rupți, acest lucru nu este posibil. Este chiar mai rău dacă acei dinți provoacă o durere severă. Implanturile dentare înlocuiesc dinții rupți și îți oferă un zâmbet natural, reducând în același timp durerea pe care o poți avea dacă ți-ai spart dinții.

Nu poți mesteca, mânca sau vorbi

Unele probleme dentare sunt cauzate de probleme precum cavitățile, altele sunt parte a problemelor în curs de desfășurare, precum măcinarea dinților sau probleme cu ocluzia. Desigur, medicul dentist va încerca să corecteze aceste probleme fără implanturi dentare în primă fază, dar dacă tot nu reușește și nu poți mesteca, mânca sau vorbi corect, implanturile dentare pot fi soluția cea mai bună.

Ai dinți infectați

Unii dinți sunt atât de infectați, încât o reparație simplă nu va ajuta. În timp ce medicul dentist va căuta mai întâi o opțiune mai ușoară, mai puțin invazivă, uneori singurul remediu este extracția dintelui infectat, pentru că, de multe ori, acesta ar putea infecta și ceilalți dinți. Vestea bună este că, odată extrași, aceștia pot fi înlocuiți cu implant dentar și nimeni altcineva nu va observa vreodată diferența.

Observi modificări faciale

Dacă ai avut proteze dentare sau dinți lipsă mai mult timp, s-ar putea să observi o schimbare la fața ta. Acest lucru este posibil deoarece, în ambele cazuri, va apărea o pierdere osoasă la nivelul maxilarului. Tija implantată în maxilarul tău, în cazul în care alegi implantul dentar, stimulează nivelul maxilarului, mai ales când mesteci, prevenind pierderea osoasă. Protezele nu fac acest lucru și, în timp, fața ta se va modifica.

Dacă vreuna dintre aceste situații corespunde problemei pe care o ai, este timpul să discuți cu medicul dentist cu privire la implanturile dentare. Aceasta este soluția care îți oferă un zâmbet natural și care previne problemele viitoare la nivelul dinților și maxilarului.

 

Echipa Andra Smile îţi oferă cea mai bună îngrijire. Completează formularul online și îți stăm la dispoziție pentru implanturi dentare!